Sauna

Nuka on jo kokenut saunoja. Kapsu ei ole oikein innostunut ajatuksesta, paitsi vähän aikaa sitten. Kapu joutu pesulle hieman kuraisen reissun jälkeen, tämän jälkeen yllättäen sauna maistuikin Kapulle. Ylälauteelle Kapu ei tullut, mutta vapaaehtoisesti kapusi toiseksi ylimmälle. Nuka toki istui ylimmällä ja odotti löylyjä.

Jos Nukaa ei päästetä saunaan, seuraa suklaanappipari tarkasti lasisen oven läpi. Heti kun ovea raotetaan Nuka kipuaa lauteille.

Potilas Kapteeni

Kapu ontui kesän lopulla hetken aikaa toista takajalkaansa. Tämä meni pienellä levolla ohi. Tilanne toistui syksyllä, mutta tällä kertaa etujalassa. Ontuma meni taas levolla ohi. Ontumat jäivät vähän vaivaamaan henkilökunnan mieltä eikä Kapun liikkuminen aina näytä niin puhtaalta ja tasapainoiselta, vaikka vauhtia riittää ja häntä heiluu.

Kapu päätettiin viedä tutkimuksiin. Ensiksi herra punnittiin ja mittariin kilahti miehen mitat täyttävä 22,5kg. Lääkäri kirjoitti tutkittuaan Kapun: Yleistutkimuksessa saadaan kipureaktio joka jalan putkiluun tunnustelussa. Rauhoitettiin Kapu ja otettiin röntgenkuvat molemmista kyynärnivelistä, putkiluissa näkyi selkeät panosteiittimuutokset.

Röntgenkuvista saatiin myös nähdä hyviäkin uutisia kiusallisen vaivan lisäksi: Kapun kyynärnivelet ovat juuri sellaiset kuin nuorella ja hyväkuntoisella koiralla pitääkin olla :)

***

Panosteiitti

Panosteiitti (enostoosi) on suurikokoisten kasvavien koirien kivulias sairaus. Kipu ilmenee yleensä pitkissä putkiluissa ja aiheuttaa ontumista. Tutkittaessa koirat voivat aristaa useampiakin luita, esimerkiksi reisiluita, olkaluita, kyynär- ja värttinäluiden yläosia ja sääriluita.

Röntgenkuvissa huomataan, että sairaan luun ydinontelo on tiiviimpi kuin normaalisti. Panosteiitti vaivaa koiraa yleensä muutaman kuukauden iästä aina 2,5 vuotiaaksi saakka ja paranee aina itsestään muutamassa kuukaudessa, eikä jätä pysyviä vaurioita.

Panosteiitin syytä ei ole pystytty kokonaan selvittämään ja sen on epäilty johtuvan mm. virusinfektiosta. Myös eri hivenaineiden puutoksia on epäilty, mutta niitä ei ole pystytty määrittelemään. Koiran olo helpotetaan kipua ja tulehduksia lieventävillä lääkkeillä.

***

Viikko lääkärissä käynnin ja lääkekuurin jälkeen Kapun askellus näyttää paremmalta. Kapteenin menoa tuo kiusallinen vaiva ei näytä haittaavan, vaikka koiruuden pahimpia ralleja pitää nyt hieman rajoittaa, varsinkin jos koira näyttää kipeältä ja ontuu. Lääkäri kehotti muuten liikuttamaan koiraa normaalisti.

Kuono työssä

Sponsorina toimi Hullujen Päivät

[fi]Taipparitreenien jälkeen Kapun kanssa ei ole jäljestämisestä treenattu, joten nyt oli hyvä hetki jatkaa siitä mihin jäätiin. Taipparitreeneissä aloitettiin varovasti, eikä tehty täysimittaista jälkeä. Sama homma nyt. Helpohko aloitusjälki ensimmäiselle kerralle, joka annettiin vanhentua noin 30min. Sää oli lähes tuuleton ja +12. Alustana toimi kuusi/mäntymetsän sammaleinen pinta. Kapun mielestä verijälki(nauta) oli ihan liian lyhyt ja liian helppo. [/fi][en] Today was the first time after basic trainings of tracing. To illustrate game we used blood of the cow. Track was about 60m. This was the first time so it was easy to see that everything goes ok with Kapu. Well it turned out that it was so easy for Kapu. He was really interested about tracing and succeeded with out any problems.[/en]

Alkumakaus nuuhkitaan tarkkaan rintamasuuntaa jäljelle päin

[fi]Jälki aloitettiin kuten monissa ohjeissa on kerrottu eli nuuhkitaan jäljen alkupaikkaa rauhassa.

 

Jäljen alkuun mennään rauhassa ja odotetaan hieman ennen kuin lähdetään touhottamaan jäljelle. Kapu teki oikein nätisti, kiltisti istuttiin ja otettiin vainu. Luvan (”etsi”) saatua Kapu lähti kuin juna kiskoilla suoraan jälkeä pitkin. Lopussa odotti makkarapaloja. Näin tällä kertaa, mutta ensi kerralla Kapua odottaa oikean riistalinnun siipi tai muu vastaava. [/fi][en]

 

 

 

 

 

Before tracing we spent couple minutes on start point, so that Kapu would get hunch. It didn’t take too long and Kapu was ready. After he got permit (”search”) he started tracing. He didn’t have any problems. 90 degree corner was easy for Kapu. His nose is amazing. Because this was first time instead of real game we had some special treats for Kapu. Next time there will be real game.[/en]

"Helppoa oli!" tuumaa tyytyväinen Kuono

 

 

 

[fi]Seuraavalla kerralla viikon tai parin päästä Herra Kuono saa koittaa vähän pidempää, vanhempaa ja vaativampaa  jälkeä ja palkkana on oikeata riistaa eikä nakkieläintä.

[/fi][en]Next time there will be real game and more difficult track.[/en]

[fi]

Verijälkeohjeita löytyy netistä esimerkiksi näiltä sivuilta. Hyviä neuvoja voi lähettää kapu (a) kapunloki.net. Kapu ottaa vastaan myös treeniseuraviestejä![/fi]